De herfst fotografeer je zo

HEMA foto helpt je graag op weg met 10 tips voor een goede herfstfoto, aangeboden door Zoom.nl, het startpunt van digitale fotografie.

De 10 tips voor de mooiste herfst foto's zijn:

  1. Perfect Licht
  2. Details
  3. Statief
  4. Nabewerking
  5. Scherpstellen
  6. Sluitertijd
  7. Polarisatiefilter
  8. Bescherming regen
  9. Dauwdruppels
  10. Witbalans

tip 1. Perfect licht

Er wordt vaak geklaagd over de grauwe dagen in de herfst maar dat is het perfecte licht om te fotograferen. Het harde zonlicht in de zomer zorgt vaak voor te grote contrasten in de foto waardoor die mooie herfstkleuren niet goed tot hun recht komen. Ga dus op pad met bewolkt weer.

Constant-van-Bommel-constant

tip 2. Details

Fotografeer details. Het bos is soms chaotisch dat je meer rust in de foto kunt brengen door details te fotograferen. Neem dan ook je telelens of macrolens mee voor unieke beelden van paddenstoelen, spinnen, mos, hangende bladeren, kastanjes enzovoort.

foto: Constant van Bommel

Bert-Neeleman-bneeleman

tip 3. Statief

In het bos is het vaak donker en vooral als je in mist gaat fotograferen. Voor langere sluitertijden is een statief dus essentieel.

foto: Bert Neeleman
Ton-van-Zegveld-antonz

tip 4. Nabewerking

Let goed op met de nabewerking. Het is begrijpelijk dat je de kleuren extra wilt benadrukken. Maar het moet niet te fel worden. Als rood intens genoeg is, moet je stoppen. De rest van de kleuren zijn meestal dan ook goed.

foto: Ton van Zegveld

tip 5. Scherpstellen

Mist is een veelvoorkomend weertype tijdens de herfst en prachtig om te fotograferen. Omdat je weinig contrast hebt in de mist, heeft je autofocus soms moeite. Kom dan iets dichterbij of zet het scherpstellen op handmatig.

Wil-Mijer-creation

tip 6. Sluitertijd

Experimenteer met vallende bladeren. Wacht op de wind of laat iemand anders de bladeren gooien en leg dit vast. Je kunt met lange sluitertijd beweging in de blaadjes vast leggen of juist met een hele korte sluitertijd ze bevriezen in de lucht. Probeer verschillende dingen uit.

foto: Wil Mijer

Tip 7. Polarisatiefilter

Door een polarisatiefilter te gebruiken worden de prachtige herfstkleuren nog levendiger. De mooie rode, gele en bruine tinten gaan nog meer spreken.

tip 8. Bescherming regen

In de herfst is het vaak regenachtig weer. Neem daarom een plastic tas of vuilniszak mee en leg die op de grond als je vanuit een laag standpunt gaat fotograferen. Zo wordt je broek niet vies en heb je toch een mooie foto.

Marijke-Lemmens-LadyLipstick1-500

tip 9. Dauwdruppels

In de vroege ochtend vind je dauwdruppels op het gras, bladeren of bloemen. Probeer deze te fotograferen. Je kunt heel goed inzoomen om alleen de druppel in beeld te krijgen en de achtergrond vaag. Of zoom uit en laat zo’n kleine druppel in een grote omgeving zien. Ben je te laat opgestaan voor de dauw? Geen zorgen, neem een plantenspuit mee.

foto: Wil Mijer

Astrid-Lems-1957

tip 10. Witbalans

Zet je witbalans op bewolkt. Hierdoor komen de gele kleuren beter uit. Doe dit alleen niet als er blauwe lucht op de foto komt. Die wordt dan ook geel.

foto: Astrid Lems

Foto's gemaakt en nu

Heb je je mooiste herfstfoto’s al gemaakt en verzameld, klik dan op hier om je fotoboek uit te kiezen en deze te maken.