oude foto's doen herleven

Wie heeft er geen oude foto's op zolder liggen. Foto's van familieleden van weleer. Foto's met een verhaal uit het verleden. Ook deze foto's verdienen een mooi fotoboek om weer te kunnen delen met alle familieleden en de herinneringen op te halen. Hier vind je de tips om je oude foto's te digitaliseren en de inspiratie hoe je het fotoboek kan opmaken in de gratis HEMA foto software. Laat je inspireren en maak je mooiste nostalgische fotoboek helemaal zelf.
1926_amsterdam Kalverstraat_opening_gevel

beelden verzamelen

Het nostalgisch fotoboek begint natuurlijk bij de beelden. Deze beelden komen uit jouw rijke historie en zijn waarschijnlijk nog niet digitaal beschikbaar. Voordat je de beelden kunt gebruiken in de software, zal je deze moeten digitaliseren. De beelden kunnen staan op bijvoorbeeld oude foto's. dia's en negatieven. In de volgende stappen word je uitgelegd hoe het digitaliseren van foto's en dia's in zijn werk gaat.

hiernaast voorbeeld van nostalgisch beeld, opening eerste HEMA in 1926

plaatje_scannen

foto's inscannen

Je kunt zelf makkelijk met een flatbedscanner foto’s uit een oud fotoalbum, of losse foto’s inscannen. Hieronder een korte uitleg hoe dit werkt. Raadpleeg eventueel de gebruiksaanwijzing van je scanner.

1. leg de foto op het scanblad

Leg de foto die je wilt scannen ondersteboven op het scanblad. Zorg ervoor dat hij recht ligt, dan hoef je hem later niet of slechts een klein beetje bij te snijden. Sluit de scanner deksel en open het scanprogramma op je computer.

2. voer de juiste instellingen in

Bepaal de map waar je de gescande foto’s wilt opslaan. Kies bij zwart-wit foto’s voor ‘grijswaarden scannen’, stel bij ‘resolutie’ 200 dpi in kies bij ‘bestandstype’ voor .JPG.

3. maak de scan

Trek een kader om de foto om deze te selecteren. Bepaal de helderheid en contrast, draai de foto eventueel en klik op ‘scannen’’

NB: de stappen en benamingen kunnen per scanner verschillen.

uitleg_dia-inscannen-3

dia's en negatieven scannen

Voor het inscannen van dia's en negatieven heb je een speciale scanner nodig. Aan de hand van een speciale houder worden de beelden goed ingescand. Deze houder wordt vaak standaard bijgeleverd bij de aankoop van een negatief/dia scanner. De kwaliteit van de scan is recht evenredig gekoppeld aan de prijs van de scanner.

Het scannen van een dia/negatief gaat niet heel erg anders dan bij een foto.

gebruik achtergronden en cliparts uit de fotosoftware

In de HEMA fotosoftware zijn diverse achtergronden, randen en cliparts beschikbaar om een mooi Nostalgisch fotoboek te maken. Pak dus snel je oude uit elkaar gevallen fotoalbums van zolder of uit de kast en maak er een mooi nieuw gedrukt fotoboek van.

klik op het plaatje om te zien hoe je een nostalgie boek maakt>

bestel nu je fotoboek